En skola för alla?

Den första skolan på Frösön låg mittemot Frösökyrka  här kan du se bilder på Frösöns första skola.

Skolan stod där för att då var det nära till kyrkan. Så att man inte behövde gå så långt när man skulle be till gud. Det var nära till guds hus så man skulle få tur i skolan, och att man lyckades bättre om skolan låg nära kyrkan.

Bara dom rikaste fick gå i skolan. Vilket vi tycker är mycket dåligt och orättvist ! Men ibland fick även en fattig en chans att lära sig läsa och skriva, men det var inte lika vanligt.

Idag används skolorna till alla barn, man har så kallad skolplikt. Det betyder att alla barn måste gå till skolan varje dag förutom, lördag och söndag

Nu för tiden finns det fyra skolor på Frösön  +  Böle. Östbergsskolan, Vallaskolan, Arnjotskolan och Östersunds Waldorfskola.

Då var det färre som gick i skolan, dom gick inte lika länge i skolan som vi gör. Dom slutade skolan i sexan och därmed slutade sina kunskaper där och sedan brukade man glömma allt när man blev gammal.

 Bilden är hämtad från pixabay.com
Bilden är hämtad från pixabay.com

Medeltida skolor var faktiskt i kloster. Där undervisade nunnor och munkar. Barnen lärde sig läsa och skriva precis som vi gör idag.

// Signe och Emma

4 reaktioner på ”En skola för alla?

 1. Jätte bra text! De jag tyckte att ni gjorde bra var:
  1. Att ni hade en lagom lång text, den var inte för kort och inte för lång!

  2. Att ni länkade en länk så att man kan få se vart den första kyrka låg, och man kunde läsa på lite mer där (även fast det var på engelska)

  En sak jag vill att ni tänker på tills nästa gång är att förklara lite mer så att man får ännu mer uppfattning om hur skolorna va!

  Ha det bra /Signe EA 🙂

 2. Det var bra att ni hade en bild med det var också bra att ni skrev var ni hade hämtat bilden ifrån. Jag önskar att ni har med en länk. Från Arvid

 3. Jag håller med Filippa om att det var bra och lätt att läsa för att ni hade delat upp texten i flera stycken

  Det var även bra och gjorde det roligt att läsa för att ni hade blandat in nutiden och dåtiden i texten!

  Jag vill att ni ska tänka på att innan ni är klar med texten så kan ni läsa igenom texten och titta vart alla utropstecken ska vara och så. Jätte bra text! ❤️😘😍☺️✌🏼️👍🏼

 4. Jag tycker att det var bra att ni delade upp det i stycken, det blir lättare att läsa då. En annan bra sak var att ni hade en bild, det gör det så mycket roligare att läsa!
  Det jag skulle vilja att ni tänker på till nästa gång är att ni läser igenom texten högt och kollar vart ni har satt era kommatecken. Ibland blir det lite hackigt i texten.
  Ha det bra!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *