De höga fjällen

Mårtenssen och Holger reser vidare genom Sverige. Den här gången bär det av till fjälls.

Den som missade (eller vill titta igen på) sjätte avsnittet kan titta på det här.

Veckans hemliga läxa består av att följa Holger i fotsåren med hjälp av spelet Den stora Sverigeresan. Klicka på hämta spel/nytt spel, läs texten och ställ in kompassen på de Höga fjällen. Den som vill kan spela flera gånger och lära sig många nya saker.

Lämna en kommentar med något nytt du lärt dig.

Lycka till!

16 reaktioner på ”De höga fjällen

 1. Jag lärde mig att ackja är en samisk släde (dras av ren) och att Kebenekaise betyder hög spetsig fjälltopp:)

 2. Jag fick 13 guldmynt, och lärde mig att det finns 20000 samer i Sverige jag trodde det fanns 2000 samer men jag hade fel. Geodora eller vad hon heter tog mig en gång.

  /Vilda

 3. Jag lärde mig mycket😃❤️😃😃😃
  En av saker sakerna är att njupeskär är Sveriges högsta vattenfall
  Och att Sveriges längsta gruva är 1100 m

 4. Jag har lärt mig vad bergkedjan heter vid Norjes grens den heter Skanderna.
  Jag har också lär mig att man får bara mercka sina renar inte andras.

 5. Hej!! Jag spelade en gång och fick 5 guldmynt. Jag lärde mig att Falukorven kommer ifrån Falun och att Sveriges bergskedja (Skanderna) är ca 400 miljoner år gammal.

  Ha det bra // Liv h 😛 😛 😉

 6. Hej!
  Jag har lärt mig att Åres skidbacke öppnade först, alltså 1910. Jag fick även reda på bl.a att granit är den vanligaste bergarten i Sverige, för att järnet ska bli rostfritt kan man blanda det med krom och att Lapplands fisk är Röding. Jag testade det nya spelet och det var ganska roligt förutom att jag förlorade liv när jag inte krockade in i något.
  Hejdå! //Matilda :P:P;)

 7. Hej, nu har jag spelat spelet.
  Jag lärde mig att man började göra falukorv på 1830-talet i Falun.
  Jag lärde mig även att granit är Sveriges vanligaste bergart. Jag testade gyrokopterjakten, det var väldigt svårt att inte åka in i fåglarna! Jag fick 12 poäng.
  /Filippa 😛

 8. Jag har lärt mig att man måste hålla reda på vilka renar som är ens egna och att man slaktar dom största renarna.

 9. Jag har nu spelat de höga fjällen och jag lärde mig att Sveriges längsta gruva var 1100m lång

  // Emma :);)

 10. Nu har jag spelat spelet om de höga fjällen. Jag lärde mig att Sveriges högsta vattenfall Njupeskär är 93 meter högt och att det högsta vattenfallet finns i Venezuela och är 976 meter högt.

 11. Hej! Jag har lärt mig att Åre startade skidbackarna allra först och att man forskar om rymden för att slippa motorer och väg störningar. Sen jag testade det nya spelet och det var sjukt svårt. Jag dog efter några få min… Tack för mig // IrmaZKattälskaren¤O-

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *