Var dag

Veckans hemliga läxa är att gå in på ungafakta.se och läsa om hur det var att vara barn under vikingatiden.

Lämna sedan en kommentar där du gör en jämförelse mellan hur det var att växa upp på vikingatiden och hur det är att växa upp nu. Fick de vara vara barn lika länge? Lekte de samma lekar? Fick de utbildning? Fundera på hur ditt liv skulle ha varit om du vuxit upp på vikingatiden.

Vill du ha mer fakta kan du läsa den här texten eller läsa om Birka flickan och vad hennes grav berättar för oss om barn under vikingatiden.

 

 

20 reaktioner på ”Var dag

 1. Man blev ju vuxen i väldigt tidig ålder och nu när man är 18, så det är en ganska stor skillnad. Man behövde jobba ganska hårt också så det känns som att det mesta var jobbigare/hårdare då.

  /Vilda

 2. Jag tror det var ett hårt liv om man levde på vikingatiden och man vart vuxen när man blev ungefär 13 år. Vad jag tror är att dom lekte mer krigslekar på den tiden. Dom fick inte gå i skolan på vikingatiden. Jag hade inte velat leva på vikingatiden.
  I dagens samhälle så släpper vi ut mycket avgaser men då var det jätte lite.Och på vikinga tiden hade man inte lika bra kontakt med om världen som vi har idag.
  Nyfödda barn på vikingatiden dog oftare än idag.då gifte man sig tidigare än vad vi gör nu. Idag så har vi bättre teknik än vad dom hade då.vi bor i större grupper än vad dom gjorde då. I dag så lever man mycket längre än vad man gjorde då.
  Vi har upptäckt mer av världen nu än på vikingatiden.

 3. Barnen på vikinga tiden blev vuxna väldigt snabbt. Det vart vuxna när dem var 13-14 år gamla. Det ärvde sin fars plats som hövding när han dog. Deras liv var inte lika lätt som vårat, utan dem fick arbeta nästan hela tiden. Och dem fick säkert slita väldigt mycket. dem dog och så mycket tidigare en vi. det fans inte mobiler eller anat elektronik som man kunde spela på,

  från Edwin och joachim

 4. Det var vanligt att man dog när man var liten på vikingatiden men nu är det inte så vanligt att man dör. På vikingatiden kunde man bli 30-40 år gammal. Man ansågs vara vuxen när man var tonåring. På vikingatiden så arbetade barnen hårt. Det jobbade väldigt mycket. Det hjälpte till väldigt mycket på gården och hemma. Vi barn som lever idag spelar tv-spel, äter godis och anat onyttigt. Vi spelar fotboll och ser när andra spelar fotboll men vi går också i skolan.

 5. Ja, nog är det lite skillnad på att vara barn idag och att vara barn på vikingatiden.
  På vikingatiden fick man börja arbeta på gården när man var ca 5 år.
  Redan när barnen var ganska små kunde de få sin första kniv och kam.
  Med kniven kunde de skära maten och den var också bra ifall de skulle behöva försvara sig.
  Kammen använde de till att hålla sig fina och hålla löss borta, utseende var viktigt även på vikingatiden.
  Barnen gick inte i skolan som vi gör nu, utan de fick lära sig allt de behövde kunna av deras föräldrar.
  De fick nog slita mycket mer än vad vi gör nu.

  // Liv H 😛

 6. Jag tycker det är att det är tur att jag inte är född på vikingatiden, de hade ingen teknik 👎😓. Sönerna fick lära sig att göra pappans sysslor, döttrarna hjälpte sin mamma med hennes sysslor.
  Vikingarna gifte sig när de var ca 20 år. De levde inte så länge som vi gör nu på grund av bland annat sjukdomar.
  Nu går man ut 9:an när man är 15 -16 år.
  Vikingarna gick aldrig i skolan.

 7. På vikingatiden var det vanligt att man dom när man var ung.´

  Precis som idag fick dom ett namn och dem räknades som vuxna vid 12:års åldern. På vikingatiden så fick man jobba hårt väldigt tidigt som barn, inte som nu, nu jobbar vi förs vi är typ 20 om man inte har ett sommar jobb!

  Jag själv skulle inte velat levt på vikingatiden. Om jag skulle levt på vikingatiden skulle jag räknats som vuxen om typ 3 år, och jag kanske inte levt mycket längre än 19 år till!

  //Sofia 🙂

 8. Det var säkert hemskt att vara typ tolv och åka på vikingatåg och se när folk dör runt en, eller att strida för som tolvåring har man typ noll procents chans att överleva
  //Signe 🙂

 9. Tuff och stark det var bra att vara när man var en viking.
  Pappan fick bestämma om barnet skulle få leva eller inte.
  När man var 12 år räknades man som vuxen.Det borde ha varit jobbigt.
  Livet var väldigt tufft på vikingatiden.Man kunde dö typ när som helst.
  Ibland lämnade föräldrarna barnen i skogen för att det skulle växa upp själva.
  Barnen gick inte i skolan. Det lärde sig allting av sina föräldrar på gården.//isak;)

 10. jag skulle inte vela vara barn på vikinga tiden, tänk att man blir vuxen så snabbt, tur att inte vi barn blir det nu. när man var barn på vikinga tiden var allt mycket jobbigare, då var man tvungen att börja jobba tidigt och tjejer skulle lära sig tex att karda ull och tova och ”kvinnor” hade också smycken och nålar och sådant på sina kläder. nu i Sverige behöver vi inte lära oss att tova och sådant, nu får vi göra lite mer vad vi känner för.

  killar var ju tvungen att lära sig att jaga och fiska och sådant tidigt,killar var inte tvungen att tova och sådant som tjejerna, och tjejer var inte tvungen att jaga och fiska. nu är det helt annorlunda i sverige, nu kan vi som sagt välja lite själva och vi behöver inte arbeta tidigt.
  och en sak till som är bra och det är att jag slipper bli vuxen så tidigt:)

 11. På Vikingatiden fick barnen jobba hårt men det behöver man inte göra nu i Sverige i alla fall. PÅ vikingatiden bestämde papporna om barnen skulle leva eller dö , så är det ju inte nu.

 12. Jag tycker att det skulle vara ganska tråkigt att leva där på vikingatiden för man skulle få jobba mycket. Jag kanske skulle vara gammal och utsliten redan vid 15-års ålder.

 13. När man växer upp nu så får man inte jobba med lika mycket som idag. Idag kanske vi får veckopeng för att vi gör något bra e.x städar rummet. Kanske var det så att de inte hade tillräckligt med trälar eller så var det så att man behövde lära sig sina sysslor som barn för att hjälpa till med svårare saker. Modern lärde sina döttrar vad de hade för sysslor och Fadern skulle lärt sina söner att fäktas med svärd. Man dog ju vid antingen tio år eller så dog man vid 40. Det berodde på om man hade sjukdomar som spreds (som pesten eller hård förkylning(med hög feber)) som man kunde dö av.
  Det var kanske inte lika mycket tid och leka men man lekte ju. Det var säkert mycket att göra och det fanns säkert inte surfplattor, datorer eller mobiler som det finns Idag. Man blev vuxen väldigt tidigt. Någonstans vid 12-13 års åldern räknades man som vuxen. Idag blir man vuxen när man är 18 år (eller iallafall legitimerad).
  //Irma (8

 14. barnen fick nog slita hårt, inte som vi gör idag, spelar spel, äter godis och sådant. Man var vuxen vid tidig ålder, ungefär vid 12 år, tänk! då skulle jag snart vara vuxen. De blev ungefär 30-40 år gamla och dog av många anledningar, t.ex att man svalt eller dog av någon sjukdom.
  Men det som är hemskast är att var man träl var man ibland tvungen att ge bort barnet till ägaren. Barnen på vikingatiden fick inte gå i någon skola utan fick lära sig av föräldrarna vad och hur man skulle göra. de fick nog inte så mycket tid till att leka, vi barn idag leker ju nästan hela tiden! Jag tror att det var mysigt om kvällarna när man spelade brädspelet Hneftafl och berättade spännande sagor om gudarna!
  // Matilda

 15. Man fick arbeta när man var liten det får man inte nu då fick barn va med i krig de gör dom inte i Sverige nu.😀/Arvid

 16. På vikingatiden så var det farligt man kunde dö av många saker och man behövde också arbeta väldigt mycket. Man blev inte så gamal som i dag man blev bara ungefär 35 år.

 17. På vikingatiden så var det farligt man kunde dö av många saker och man behövde också arbeta väldigt mycket. Man blev inte så gamal som i dag man blev bara ungefär 30-40 år.

 18. På vikingatiden kunde man bli ungefär 30-40 år. Man ansågs vuxen redan när man blev tonåring. På vikingatiden så slet barnen ont. De jobbade väldigt mycket. De hjälpte till på gården och i huset. Vi barn som lever idag spelar tv-spel, äter godis och annat onyttigt. Vi spelar fotboll och ser när andra spelar fotboll men vi går också i skolan.

 19. Att man dog de var rett så vanligt nu är det ju inte så vanligt att barn dör.Barnen fick hjälpa till tidigt och tjejerna fick göra samma sysslor modern,och pojkarna gjorde pappornas.
  Man fick ett namn precis som idag.Man räknades som vuxen vid 12 års åldern.☺😊

 20. Det var vanligt att man dog när man var liten, många blev inte ens 10 år! Den vanligaste anledningen till att man dog som liten var nog att man blev sjuk eller att man dog av svält. Man blev vuxen redan vid 12, det är rätt konstigt, fast å andra sidan så blev man ju bara cirka 40 år. Man gick inte i skola utan man lärde sig saker av sina föräldrar. Man fick hjälpa till hemma väldigt tidigt. Men dom lekte också, ett populärt brädspel var nheftafl. Det var nog väldigt jobbigt att växa upp på vikingatiden, om jag hade varit född på vikingatiden kanske jag inte ens hade levt nu! Och jag skulle varit vuxen om typ 2 år!
  //Filippa😝

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *